IT-System / IT-konsult

IT-system

Ett informationssystem eller IT-system beskrivs vanligen som ett system som ger IT-stöd och används för att lagra, bearbeta, samla in och tillgängliggöra information för ett företag, förening eller annan grupp av människor. Det ska också stödja kommunikation och arbete inom och mellan dessa grupper av människor och/eller organisationer.

IT-konsult

Vad gör egentligen en IT-konsult och hur definierar man det begreppet? Det är mycket vanlig fråga, det är en term som det slängs med i väldigt många olika sammanhang, men vad betyder egentligen? Det är inte helt lätt att besvara. Vad en IT-konsult gör kan ju vara otroligt många olika uppgifter och roller, t. ex. programmering eller att syssla med att göra strategier och verksamhetsutveckling ur ett IT-perspektiv. Några vanliga roller är: kravanalys, configuration manager, administration av projekt och utvecklare.

Hur väljer man IT-konsult

Att välj IT-konsult är väldigt svårt, det finns otroligt många företag att välja mellan, men det är ju förstås också svårt att bedöma kompetens inom ett område man inte själv behärskar. Ett tips är att gå på rekommendationer av vänner, bekanta och affärspartners. Ett annat tips är att be den/de du tänker anlita om exempel på projekt de har genomfört, referenser om det är en större upphandling och kanske en titt på vilka olika certifierar själva IT-företaget har, men även vilka certifieringar själva konsulterna har. Själv har jag lång erfarenhet inom branschen och har jobbat med många olika individer och många olika företag.