Kassasystem

Ett kassasystem som passar en vanlig PC kan vara till fördel beroende på hur din verksamhet ser ut. Inom restaurang är ett vanligt krav att kunna hålla ihop notan eller dela på notan när kunden vill betala. Restaurangverksamheter är därför ett vanligt exempel där ett kassasystem används ofta.

När är det dags för ett kassasystem?

Oavsett om du driver en kiosk, en lite butik eller kanske en restaurang kan du välja ett kassasystem. Tänk bara på att trots alla fördelar som låter bra, så kan ett problem ändå vara kunskapen om systemet, det gäller att ha kompetensen att sköta kassasystemet inom företaget för att få maximal nytta. Det ska inte skrämma dig då din verksamhet i längden kommer fungera bättre med ett bra kassasystem, men det är värt att ha i åtanke att se till att denna biten är löst. Ju fler man är på ett företag, ju viktigare blir det med ett kassasystem, eftersom det finns behov av bättre kontroll och ett gemensamt arbetssätt.

Priset för ett kassasystem till en verksamhet påverkas mycket av vilka krav man har på sitt kassasystem. Ett enklt kassasystem omfattar kassa-pc, kassalåda och scanningsfunktion samt kvittoutskrift. Om verksamheten är en butik som kanske säljer varor per vikt behöver en våg kopplad till kassasystemet och varuhus och större butiker kan ha behov av ett rullband för varorna.

Godkända kassasystem

Ett godkänt kassasystem ska ha en tillverkardeklaration och en certifierad kontrollenhet. Det är först när dessa båda krav är uppfyllda har du ett godkänt kassasystem. Fem års lagring i kontrollenheten krävs, det krävs också att den kan lagra data ett år efter att den tas ur bruk.

Alla transaktioner ska registreras i kassaregistret och du måste också aktivt erbjuda kunden ett kvitto. Anmälan av kassaregistret till Skatteverket är också ett krav och det ska ske direkt när butiken öppnas och den anmälan görs lättast elektroniskt via Skatteverkets hemsida. Byte av kassasystem ska anmälas till Skatteverket. Gränsen för att man måste ha ett kassa system går vi om man säljer varor eller tjänster för mer än 178 000 kronor inklusive moms. Denna summa baseras på det prisbasbelopp som varje år bestäms av regeringen.

Exempel på kassasytem

Det finns många exempel på kassasystem, men ett av de vassaste och mest prisvärda är ICG’s kassasystem. Dom har både system för restaurang och butik samt många års erfarenhet av leverans och support.