Många tror att en operatörsstol är något som kirurger använder, men det är fel. Visserligen kan sådana stolar också kallas operatörsstolar men det är oftast inte det som avses.
Operatörsstolar är sådana stolar som är speciellt bra för dem som måste sitta still långa tider i jobbet. I en del fall kallas stolarna även för bevakningsstolar eller för 24-timmarsstolar.
Vad skiljer operatörsstolar från vanliga kontorsstolar?
Operatörsstolar har mycket fler inställningar än vanliga kontorsstolar. Allt för att det ska gå att anpassa stolarna så mycket som möjligt och för att de ska bli så ergonomiska som möjligt.
Att sitta still under ett arbetspass på 8 timmar eller längre kräver att stolen ska vara bra. Annars kommer arbetsskadorna som ett brev på posten. Rygg och nacke tar stryk och även värk i axlar förekommer. Blodcirkulationen i benen blir inte heller så bra och många som har den typ av jobb där de måste sitta still hela arbetspasset får besvär med svullna ben och fötter.
Med en speciellt anpassad operatörsstol kan många problem avhjälpas. Men tänk på att ställa dig upp och röra lite på dig då och så. Även om stolen kan ställas in så att belastningen minskar så behöver du lite rörelse då och då för att hålla igång en bra blodcirkulation.
I vissa bevakningsjobb är arbetspassen betydligt längre än vanlig arbetstid på 8 timmar. Ibland måste bevakningspersonal jobba 12-14 timmarspass och då krävs det mer komfort och ergonomi av stolen. En vanlig kontorsstol ska du helst inte sitta still i mer än ett par timmar åt gången eftersom de inte är tillräckligt bra uppbyggda.
Helst ska operatörsstolen vara inställd av en ergonom för just dina behov. Du ska heller inte behöva ställa om stolen vid varje arbetspass. Idag är det inte så vanligt att varje anställd har sin egen operatörsstol, men det är absolut önskvärt. Att börja varje dag med att göra om alla inställningar är inte alls roligt.